Muzeum Oscypka Zakopane
Muzeum Oscypka Zakopane to wyjątkowe i klimatyczne miejsce, znajdujące się na obrzeżach miasta, dokładnie naprzeciw Aqua Parku. Tutaj na żywo możesz zobaczyć, jak powstaje najsłynniejszy góralski ser czyli oscypek. Prawdziwy baca robi go na Twoich oczach, opowiadając zarazem o ciekawych zwyczajach i tradycjach pasterskich. Dowiesz się tutaj, skąd pasterze wzięli się pod Tatrami, a także zobaczysz różne tradycyjne sprzęty pasterskie. Poznasz też prawdziwe informacje o oscypku i innych podhalańskich serach. Wszystko ma formę prezentacji z czynnym udziałem turystów, można pytać i swobodnie się zachowywać. Na zakończenie każdy może sobie sam, własnoręcznie zrobić serek, który zabierze ze sobą.
W sklepiku przy muzeum można kupić sery góralskie najwyższej jakości, a w sezonie czyli od maja do końca roku lub do wyczerpania zapasów, także prawdziwe oscypki, o zawartości 60%, 80% i 100% owczego mleka. Pokazy Wyrobu Oscypka odbywają się o konkretnych godzinach, najpewniejsza jest 12.00 i 16.00, terminy najlepiej wcześniej sprawdzić na stronie internetowej muzeum, podanej poniżej. Taki pokaz trwa około 90 minut. Muzeum jest swoiste i bardzo ciekawe, zwykle turystom bardzo się tutaj podoba, więc warto od tego miejsca rozpocząć zwiedzanie Zakopanego!
Co to jest oscypek i jak powstaje?
Oscypek to twardy, wędzony, owczy ser, wytwarzany głównie na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, a czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej. Oscypki wyrabia się od maja do września.
A jak powstaje? Po wydojeniu owiec zlewa się mleko przez lniane płótno, nazywane „sata” do drewnianego wiadra czyli „puciery”, tak, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, np. słomy. Później mleko się podgrzewa nad ogniskiem w kotliku. Później to mleko zostaje zaprawione specjalną podpuszczką, po góralsku „zaklagane”. Skrzepnięte mleko rozbija się drewnianą łopatką, zwaną ferulą, a następnie dodaje się gorącej wody, aby kawałki skrzepu się posklejały i opadły na dno. Masę serową odciska się z serwatki i ugniata w kształt kuli, czyli „pucy”. Dalej ser jest parzony w gorącej wodzie i wkładany do drewnianej formy, która nadaje mu charakterystyczny, wrzecionowaty kształt. Przez kolejną dobę uformowane oscypki poddawane są kąpieli w „rosole” - silnym roztworze soli, który wyciąga z sera nadmiar wody. Ostatni etap to wędzenie na specjalnej półce pod dachem bacówki. Cały ten proces zobaczysz na pokazach w Muzeum Oscypka!
Informacje praktyczne
Pokazy Wyrobu Oscypka: 12.00 i 16.00
Terminy można sprawdzić na stronie internetowej muzeum www.muzeumoscypka.pl
Pokaz trwa około 90 minut
Bilety: normalny 30 zł, ulgowy 25 zł
Dzieci do lat 5 bezpłatnie
Bilety można kupić online lub zarezerwować telefonicznie
Ilość miejsc jest ograniczona
Parking: brak
Muzeum Oscypka
ul. Jagiellońska 28, Zakopane
tel. 888-920-506
Noclegi w Zakopanem
Tutaj znajdziesz duży wybór noclegów. Zamawiając nocleg na Booking.com za naszym pośrednictwem wspierasz rozwój naszego bloga, za co z góry dziękujemy! To pomoże nam w dotarciu do wielu ciekawych miejsc, które później chętnie Wam pokazujemy i dzielimy się z Wami naszymi doświadczeniami i informacjami.
Co zobaczyć w okolicy?
Jeśli już zwiedziłeś tę atrakcję, warto wybrać się również do kilku innych ciekawych miejsc w pobliżu. W promieniu 30 kilometrów znajdziesz wiele interesujących zakątków, które mogą urozmaicić Twój pobyt w tej części Polski.
- Krupówki w Zakopanem, odległość: 0.6 km
- Tatrzański Park Narodowy, odległość: 1.3 km
- Giewont, odległość: 5.4 km
- Beskid w Tatrach, odległość: 7.7 km
- Orla Perć, odległość: 9.7 km
- Dolina Pięciu Stawów Polskich, odległość: 11 km
- Morskie Oko w Tatrach, odległość: 13.1 km
- Rysy, odległość: 15.7 km
- Drewniany kościół w Dębnie, odległość: 26.2 km
- Zamek w Niedzicy, odległość: 29.4 km
Mapa z zaznaczonymi atrakcjami
Sprawdź pogodę
Planujesz wyjazd w te strony? Sprawdź szybko i łatwo pogodę!